Dijeta za ljubitelje ugljikohidrata

Gubite kilograme uz hranu koju volite

Dugo vremena su ugljikohidrati bili prognani iz svih oblika dijeta. U mnogim dijetama je zabranjena i sama pomisao da bi pojeli malo riže ili tjestenine, što je toliko utjecalo na našu percepciju namirnica da ih nazivamo „lošima".

Mora li uistinu biti tako? Nova dijeta koja je zaludila svijet dozvoljava ugljikohidrate i tvrdi kako upravo oni potiču organizam na mršavljenje. Istraživanja kažu kako ugljikohidrati potiču enzime za topljenje masti na rad, jetra razgrađuje masnoće, dok se čuva mišićna masa. Osim toga, jedenje ispravnih ugljikohidrata nas čini dulje sitima.

Autorica dijete za ljubitelje ugljikohidrata je Ellen Kunes, nutricionistica i urednica mnogih časopisa i knjiga o zdravlju, a suautorica je Frances Largeman- Roth.

Autorice se bore protiv predrasuda i tvrde kako je naše tijelo stvoreno da jede ugljikohidrate. Pozivaju se na preko 200 studija diljem svijeta u kojima je otkriveno da ugljikohidrati smanjuju osjećaj gladi

Mnoge od njih su dokazale kako već mali unos škroba u organizam smanjuje unos kalorija za 25% tijekom cijelog dana. Podizanje udjela škroba u prehrani za 10 ili 15 grama može potaknuti mršavljenje, tvrde autorice.

Prema njihovoj dijeti trebali bi jesti mnogo banana koje su pune vlakana koja pružaju osjećaj sitosti, ali i škroba. Zahvaljujući posebnim aminokiselinama podižu nam raspoloženje i čine opuštenima. Mahunarke su također dobar izvor škroba, kao i krumpir. Palenta osim ugljikohidrata sadrži i proteine, dok smeđa riža daje osjećaj sitosti bez da naglo povećava razinu šećera u krvi kako to čini bijela riža.

Pravila

Jedite barem 1g škroba u svakom obroku i minimalno 10 grama svaki dan.

Tijekom ručka i večere neka škrob ispuni jednu četvrtinu vašeg tanjura, a ostatak neka bude meso ili dijetni mliječni proizvodi.

Zapišite sve što pojedete kako bi bili svjesni svojih obroka.

Izbacite umjetne zaslađivače. Radije se zasladite voćem.

Jedite međuobroke, ali ih pokušajte odgađati što dulje.

Ne preskačite obroke.

Držite nezdravu hranu izvan svog doma. Manje ćete dolaziti u napast ako ne gledate u čokoladu tijekom svakog ulaska u kuhinju.

Pijte mnogo vode! Barem osam čaša na dan. Izbjegavajte sve gazirano i zaslađeno. Kavu i čaj je najbolje piti bez šećera.

Jedite sjedećki i uživajte u hrani. Izbjegavajte jesti pred televizorom, s nogu, pa čak i u društvu ako vam to skreće pažnju s hrane.

Jedite s manjih tanjura. Brže ćete se zasititi.

Primjeri obroka

Doručak: shake s bananom (možete dodati i bobičasto voće ili kakao) i manje masnim mlijekom, medom i ledom, banana s maslacem od kikirikija, banana i pločica od žitarica

Ručak: integralno pecivo sa špinatom i piletinom, velika sezonska salata, kuhano jaje, sir i krekeri

Večera: meso s roštilja ili mahunarke

Međuobrok: manje masni jogurt, mahunarke

 

 

prema: Daily Mail

Objavljeno: 07.06.2011. u 14:16
Tagovi: dijete, prehrana

VIDEO

-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu
vrh stranice
p p