Dijeta u kojoj smijete jesti sve!

Popularna Dukan dijeta osvaja svijet

Zašto su Francuskinje tako vitke i tako chic? Zbog vina i maslinova ulja? Ne. Pravo dogovor zna nutricionist dr. Pierre Dukan koji je svojom knjigom objavljenom prije deset godina izazvao pravu maniju za novim načinom prehrane. Danas preko 1.5 milijuna Francuskinja vjeruje u njegov recept za dobar izgled, baš kao i Jennifer Lopez i Gisele Bundchen.

Ova dijeta jamči gubitak kilograma bez obzira koliko hrane pojedete. Dukan dijeta se sastoji od četiri različita programa koji se međusobno nadopunjuju. Počinje dramatičnim mršavljenjem i nastavlja se postupnom izgradnjom kvalitetne prehrane. Najvažniji element koji povezuje četiri faze su „proteinski dani" kada se morate držati podalje od masti i ulja.

Ideja za dijetu mu se javila kada ga je prijatelj pitao za savjet kako smršaviti i objasnio da sve dolazi u obzir osim ukidanja mesa. „Rekao sam mu neka jede samo proteine i pije vodu pet dana, a onda je došao k meni na vaganje, jer njegova vaga navodno nije valjala." Izgubio je 4.5 kilograma u samo pet dana i pao je dogovor da u idućih pet dana izgubi još 3. Dr. Dukan je bio fasciniran rezultatima, da je idućih 35 godina radio na dijeti. „Samo brojanje kalorija i porcija nije dovoljno. Ljudi su bića od krvi i mesa s emocijama i problemima." Zato ne podržava potpuno izbacivanje masti iz prehrane, jer prije ili kasnije morat ćete početi jesti uobičajenu hranu, a ona se obično priprema s masnoćama.

                 

„Liječnici misle da su uspjeli kada pacijent skine kilograme, a ne žele se suočiti s njima kada se vrate još deblji." kaže Dukan, „Ne možete biti na dijeti cijeli život!". Umjesto toga ovaj francuski liječnik savjetuje da nakon prve faze polako uvodite namirnice, inače će tijelo pomno planirati osvetu i vratiti kilograme.

Kada postignete željenu težinu morat ćete do kraja života četvrtkom jesti samoproteine, baš kao što to čine pojedini Francuzi! „Budete li jeli samo proteine jednom tjedno, možete izgubiti kilogram do kilogram i pol u trenu te na taj način otkupiti grijehe koji se nagomilaju tijekom tjedna."

Dijeta počinje ekstremnim režimom kada jedete samo proteine- ribu, meso, dijetne mliječne proizvode. U ovom periodu možete izgubiti od 3 do 5 kilograma. Ovisno o broju kilograma koje želite izgubiti u ovoj fazi se možete zadržati dulje ili kraće.

Nakon ove faze slijedi uvođenje svih vrsta povrća i regularnih mliječnih proizvoda. Gubit ćete oko 2 i pol kilograma tjedno. Kada ste dosegli željenu težinu ili „pravu težinu" kako kaže Dukan, možete jesti i voće, kruh, sir i tjesteninu. Dva puta tjedno možete jesti što god želite, čak i piti alkohol, jesti kolače, čokoladu, čips... U ovoj fazi održavate težinu.

Slijedi faza u kojoj se u potpunosti morate riješiti starih navika održavanjem težine. Kada vam to uspije, smijete nastaviti sa svojim životom.

Borina Kopčić

 

 

 

Objavljeno: 20.04.2010. u 10:14
Tagovi: zdravlje, dijete

VIDEO

-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu
vrh stranice
p p