BEAUTY

Što je muškarac bez brade?

Najbolji trikovi za održavanje brade

Osvrnite se malo oko sebe i primijetit ćete da većina muškaraca koje vidite imaju bradu. I to je tako već nekoliko zadnjih godina. Brade su prije bile sinonimom neurednosti i zapuštenosti, no danas gotovo svaki muškarac, neovisno o svom zanimanju, ponosno nosi bradu. Pogotovo u studenom kada obilježavamo sada već kultni 'No Shave November'. Pokret koji je u nekoliko godina prodisao punim plućima, Movember, razlog je zašto se sve više muškaraca odlučuje pustiti bradu, pa makar na mjesec dana, a nerijetko istu i zadrže. Kako je sve više muškaraca posvećuje mnogo pažnje svojoj bradi i brkovima, pojavili su i oni stručnjaci koji ipak znaju malo više o pravilnoj njezi i izgledu, a sa stručnjacima i njihovim savjetima, pojavili su se i razni uređaji koji muškarcima diljem svijeta olakšavaju cijelu stvar. Prema tome, jasno je kako su brade postale opakim beauty trendom za muškarce, jednako kao što je ženama kozmetika, a stiliziranje i njega brade nije nikada bila lakša.

Davne 2008. godine napravljeno je istraživanje autora Neave&Shields o učincima brade na žensku percepciju muške privlačnosti, muškosti i dominacije. Istraživači su tražili ženske sudionike da procjenjuju različita muška lica prosječne atraktivnosti. Ženama su prikazane različite vrste i stadiji brade te su shodno tome morale ocijeniti muževnost, agresivnost, dominaciju i atraktivnost muškarca. Rezultati su pokazali da su muškarci s laganom i stiliziranom bradom ženama najatraktivniji, dok su punu bradu ocijenile agresivnom, ali i muževnom. Izgleda da su brade tu da ostanu, a u nastavku vam donosimo načine kako ih održavati i učiniti lijepima.


Prvo i osnovno, budite strpljivi

Brada koja najbolje izgleda produkt je samoregulacije. Kada ju prvi put počnete uzgajati, morate se oduprijeti potrebi za obrezivanjem ili bilo kakvim stiliziranjem te ju ostavite netaknutom prvih 4 do 6 tjedana. To će omogućiti ravnomjeran rast dlake i pomoći vam odabrati stil koji odgovara njezinoj dužini i debljini.

Neka vaša brada odgovara vašem obliku lica

Kao i svaka divlja životinja, brada bi trebala biti u skladu s okolinom. Nakon prvi mjesec dana rasta, odaberite završni stil koji nadopunjuje vaš oblik lica. Brada će izgledati bolje, a također ćete i vi.

Znajte kako i kada ju podrezati

Podrezivanje je neophodno za dobru i kvalitetnu bradu - čak i ako ju planirate uzgajati. Uložite u kvalitetni trimer i pronađite pravu tehniku koja odgovara vašoj bradi i načinu na koji ju želite nositi. Jedni od omiljenih muških gadgeta kojih se, jednom kad ih isprobaju, neodriču jest Philips 9000 brijač i One Blade čiji odličan dizajn i raznolikost funkcija olakšavaju njegu brade i brkova. Bitno odabrati uređaje koji će prema koži biti nježni i precizno uobličiti baš svaku dlačicu, a baš poput omiljenih poznatih muškaraca, Mirana Kurspahića i Vlahe Arbulića, birajte upravo ove koji će postati neizostavan dodatak vašoj toaletnoj torbici.


Perite ju redovito

To je osobito važno u ranim stadijima rasta, kada zalutala hrana na stanicama kože može izazvati svrbež. Prođite vašu bradu nekoliko puta tjedno s specijaliziranim sredstvom za čišćenje, a zatim ju nježno isušite.

Koritite ulje za bradu

Ništa ne može ukrotiti bradu kao redovito korištenje njezina ulja. Mnogo je varijanti koje možete odabrati: postoje ulja sa različitim muževnim mirisima koja će vašu dlaku učiniti mekšom i sjajnijom.


Ne zaboravite brkove

Brkovi su posebna priča brade, a kako bi ih držali urednima, podrežite područje oko vašeg nosa s najobičnijim škarama te ih držite oblikovanim s nekim od održivih voskova kao što je Beardbrand Mustache vosak.

Dajte joj potrebno gorivo

Ne možete graditi kuću bez cigle, a isto vrijedi i za njegu lica. Vaša brada zahtijeva proteine i masti, ali je također jako ovisna o vitaminama B5, B3 i B9. To znači crveno meso, orasi, žumanjci, mlijeko i obilje zelenila. Ako ste ozbiljno predani izgledu svoje brade, možete zaokružiti svoju prehranu s dodatkom poput Vitabearda.

Foto: Unsplash, Zvonimir Ferina
Objavljeno: 12.11.2018. u 12:05

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p