MAKE UP

Što se dogodi ako koristite stari make up?

Kada je vrijeme da šminku bacite u smeće?
rok trajanja kozmetike
R
ok trajanja make upa nije samo neki beznačajni niz brojeva na ambalaži, ali nije niti striktno određen dan kada određene vrste proizvoda trebate baciti. Doznajte što se zaista dogodi s proizvodom kada mu istekne rok i morate li ga se riješiti te što može učiniti vašoj koži.

Tekući puderi

Tekući puderi sadrže spojeve koji se mogu početi odvajati jedan od drugoga ako im istekne rok. Uljni sastojci uvijek će se dići na vrh pa ako puderu prođe rok mogli biste na lice staviti veću koncentraciju ulja koja bi vam mogla začepiti pore i rezultirati prištićima. Ako vam je puderu prošao rok, a još ima ugodan miris i čini vam se kao iskoristiv, svakako ga dobro protresite prije upotrebe kako bi se sve komponente sjedinile. Ako vidite da je puder postao suh ili sadrži grudice, odmah ga bacite. 

rok trajanja kozmetike

Maskare

Maskaru je najbolje zamijeniti svaka tri mjeseca ma što god pisalo na njenim uputama. Bakterije koje se u nekoliko mjeseci skupe na četkici mogu rezultirati ozbiljnom infekcijom oka i s time sigurno ne želite riskirati. Osim razvoja bakterija na četkici, maskara se nakon tri mjeseca počne sušiti i trusiti pa ju je dobro zamijeniti i iz estetskih razloga. Kada osjetite da maskara ima neobičan miris znat ćete da je vrijeme za bacanje u smeće, također kada primijetite da vam na trepavicama ne ostaje cijeli dan, također je pravi trenutak da je se riješite. 

Proizvodi u kamenu

Puderi i rumenila u kamenu i prahu mogu trajati godinama jer bakterijama suh okoliš ne odgovara pa ih slobodno možete koristiti čak i do tri godine. Proizvode u kamenu bilo bi dobro osvježiti s vremena na vrijeme, a pritom mislimo na struganje površinskog sloja na kojem su se nakupila ulja i bakterije s kože. Povremeno s tupom stranom noža skinite površinski sloj i imat ćete svjež proizvod.

rok trajanja kozmetike

Kremasti proizvodi

Kremasti proizvodi poput pudera ili rumenila trebali bi se mijenjati jednom godišnje jer njihova ljepljiva tekstura naprosto privlači nečistoće i bakterije. Ako želite udvostručiti vrijeme njihovog trajanja, svakih nekoliko mjeseci obrišite površinski sloj s maramicom natopljenom alkoholom. Istekli kremasti proizvodi mogu vam izazvati iritaciju kože i začepiti pore pa svakako slijedite prethodne upute.

Ruževi

Koža na usnicama tanja je od one na ostatku tijela i kroz nju lakše prodiru bakterije. Ruževi i sjajila jako se lako mogu kontaminirati virusima jer su prilikom nanošenja izloženi svim nečistoćama iz zraka pa je dobro pripaziti koliko dugo ih koristimo. Proizvode za usnice bilo bi dobro mijenjati svakih godinu dana kako bi bili sigurni da je ono što koristite ispravno.

rok trajanja kozmetike

Tuš

Tuš za oči nanosi se direktno uz rub trepavica i vrlo lako se neki njegov komadić može naći u oku pa svakako pripazite da ne koristite onaj kojem je istekao rok. Kapci su poput oči, vrlo osjetljivi pa stari proizvod može izazvati crvenilo i iritaciju. Ako vidite da se proizvod počeo sušiti, odmah ga bacite i nikako ga nemojte koristiti duže od šest mjeseci.

T.K.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 07.02.2017. u 13:39

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p