ZDRAVLJE

Pametni telefoni krivci su za preuranjeno starenje kože lica

Znate li za plavo svijetlo i koliko vam šteti?
Dok naša ovisnost o svemu digitalnom često rezultira s poremećajima raspoloženja, anksioznosti i neizbježnom boli u vratu, postoji još jedna izrazito štetna strana naših najdražih malih ekrana.

Plavo svjetlo, također poznato kao HEV (High Energy Visible Light) glavni je krivac oštećenja kože lica, a iako je Sunce najveći izvor tih štetnih zraka, nešto nama puno bliskije ostavlja jednaki trag. U pitanju su, naravno, mnogobrojni ekrani koji nas okružuju, bez obzira ne možete li izdržati bez pametnog telefona, provodite li radno vrijeme gledajući u zaslon kompjutera ili na putu prema doma čitate knjige na eBook uređajima.


Procijenite koliko sati dnevno provedete gledajući u ekrane jer neprestano izlaganje plavom svijetlu povećava rizik oštećenja površine kože što dovodi do preuranjenog starenja. Zrake plavog svijetla prodiru dublje nego UV zrake a uništavanje kolagena i elastina u koži veće je kad su u pitanju pametni ekrani. Ipak, osim što postoje zaštitne folije za ekrane, postoje i razni beauty proizvodi i trikovi kojima se možete poslužiti ako želite zaštiti lice. Jedite bobičasto voće i sve namirnice s antioksidansima. Vitamini A, C, E i ferulinska kiselina ključni su sastojci za svaki blistavi ten, a korištenje kreme sa zaštitnim faktorom već bi odavno trebalo biti dio svakodnevne rutine.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 29.09.2018. u 16:19

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p