ZDRAVLJE

Jeste li znali da kava potiče debljanje?

Omiljeni napitak ima i svoju lošu stranu

Često se kaže kako se ljudi dijele na one koji vole i one koji ne vole piti kavu. Nezaobilazna jutarnja rutina velikoj većini ipak je upravo šalica kave koja ih razbudi i pripremi za novi radni rad, no jeste li znali da kava može biti krivac za nekoliko kilograma viška?

Kava sama po sebi nije kalorična, ali malo je onih koji piju baš crnu kavu bez trunke dodataka. Dodaci su upravo ono što je problematično kod ovog napitka i ono što ga čini kaloričnim. Mlijeko je najčešći sastojak koji se dodaje u kavu, a kako bi okus bio što bolji koristi se ono nešto masnije. Količina ovisi o osobnim afinitetima, ali standardno ide malo manja doza nego što je kave. Drugi najčešći dodatak je šećer; ne moramo dodatno napominjati koliko je kaloričan, a u kavi ga ima puno više nego što mislite. Kada odokativno zagrabite žličicu dvije, ili stavite cijelu vrećicu šećera iz kafića, nesvjesno si napravite pravu kalorijsku bombu.

Dakle, kava s mlijekom i šećerom te ostalim dodacima poput šlaga ili čokoladnog preljeva, u prosjeku je kalorična kao i jedan normalan manji obrok. Naravno, popijete li jednu takvu kavu dnevno nećete se udebljati, ali problem nastaje ako ih popijete puno više kao što to obično biva. Najzdravija kava je ona nezaslađena, no malo tko može podnijeti tako intenzivan okus. Standardno mlijeko i šećer mogu se zamijeniti manje kaloričnim alternativama, pa stoga posegnite za nemasnim mlijekom, onim od soje ili kokosa, a šećer zamijenite prirodnim varijantama. Agava je dobra zamjena, a iako i ona sadrži velik broj kalorija, puno je zdravija od standardnog šećera i zapravo se radi o 'dobrim' kalorijama poželjnim za organizam. Pijete li velike količine kave i primijetili ste da imate kilogram viška, posegnite za nekim alternativama te zamijenite mlijeko i šećer, a ono najvažnije, smanjite količinu koju pijete na dnevnoj bazi i nepoželjni kilogrami se više neće gomilati.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 14.12.2018. u 12:28

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p