FIT

Saznajte koja dijeta je ove godine proglašena najboljom

Uz ovakvu prehranu dijeta nikada nije bila lakša!

Nakon blagdana nas uglavnom uhvati grižnja savjesti zbog pretjerivanja u jelu i piću, pa brže bolje tražimo način kako da se iskupimo svome tijelu. Uglavnom ulaskom u novu godinu startamo s novogodišnjim odlukama, a na vašem popisu se sigurno nalazi odlazak na dijetu. No, kako biti na dijeti, a istovremeno uživati u obrocima i biti sit, saznajte u nastavku!

Kada govorimo o dijetama teško nam je i zamisliti da postoji ona idealna. Općenito na sam spomen dijete nam zakruli želudac jer se uz njih uvijek veže gladovanje, no što biste rekli na to da postoji dijeta koja pridonosi očuvanju zdravlja, nije skupa, nema izgladnjivanja niti YoYo efekta te da je cjeloživotno održiva?

Iako možda zvuči kao utopija, zapravo je riječ o mediteranskoj dijeti koja je službeno proglašena najboljom dijetom za 2018-tu godinu prema analizama stručnjaka za U.S. News & World Report. Iako prvo mjesto dijeli s DASH dijetom, za naše podneblje je mediteranska dijeta lakše održiva jer su nam namirnice koje ta dijeta uključuje nadohvat ruke. Mediteranska dijeta je ispitana na više od milijun i pol ljudi, a glavni povoljni učinci na zdravlje znanstvenici povezuju s visokim unosom vlakana, ribe, voća i povrća te maslinovim uljem kao glavnim izvorom masnoće. Dakle, nema izbacivanja skupina namirnica, ali ipak se preporučuje umjerena konzumacija slastica i crvenog mesa. Stoga već na prvi pogled možete zaključiti kako s mediteranskom dijetom gladovanje nije opcija, a opet njezine namirnice izgledaju i više nego privlačno!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 25.12.2018. u 00:00
Tagovi: dijeta

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p