FIT

Kako prepoznati emocionalnu glad?

Zamka koja dovodi do viška kilograma!

Koliko puta ste se pronašli u situaciji kako otvarate svoj frižider u potrazi za hranom, a da pritom uopće ne osjećate glad. Često zbog stresa, a još češće iz dosade, posežemo za hranom koja nam u tom trenu uopće nije potrebna, što logično dovodi do nagomilavanja suvišnih kilograma. Stoga je važno upoznati se s pojmom emocionalnog prejedanja te na vrijeme prepoznati razloge koji nas na takvo ponašanje navode kako bi spriječili suvišno nakupljanje kilograma.

Činjenica je kako postoje brojni razlozi zbog kojih ljudi jedu, a glad je zapravo vrlo rijetka stavka koja nas potiče na konzumaciju hrane. Nekada jedemo jer ne možemo zamisliti gledanje omiljene serije bez hrane, ponekad nam šetnja do frižidera služi kao odličan izgovor za odgodu učenja, a nekada kako bi se utješili ili pak nagradili. Zamke emocionalnog prejedanja nalaze se na svakom koraku, pa je važno prepoznati razlog zbog kojeg smo upravo posegnuli za grickalicama ili slatkišima.

Emocionalno jedenje se najčešće povezuje s neugodnim osjećajima, ali također ono može biti potaknuto i onim pozitivnim, npr. proslavom nekog lijepog događaja, kada sebi pružimo oduška i pojedemo više nego što bi trebali. Također stresne situacije stvaraju iznenadnu želju za slatkom ili izrazito slanom hranom jer nam u tom trenu hranjenje odvraća pažnju sa stvarnog problema. Sigurno ste puno puta vidjeli u brojnim romantičnim komedijama kako glavna junakinja liječi svoje slomljeno srce sladoledom ili grickalicama. Brojne neugodne emocije pokušavamo privremeno staviti na stranu te osjećaj praznine upotpuniti hranom.

Takva naučena ponašanja često su glavni krivci prekomjerne tjelesne težine, stoga kada se javi emocionalna potreba za hranom, pričekajte nekoliko minuta prije nego krenete ka frižideru. Odgađanje jela pomaže u pronalaženju razloga zbog kojih se pojavljuje 'lažna' glad, pa je najbolje u tom periodu napraviti kratku šetnju ili obaviti određenu obavezu koju želite izbjeći hranom. Također navika redovitog vježbanja je poželjna zbog poticanja hormona sreće, pa si tako možete pružiti zadovoljstvo umjesto emocionalnim prejedanjem. Nadalje, planiranje obroka tijekom dana smanjit će mogućnost da osjetite 'lažnu' glad jer ćete unaprijed znati kada i što trebate pojesti. Uz glavne obroke obavezno u svoj jelovnik uvedite međuobroke poput banane ili orašastih plodova koji neće ostaviti prostora za unošenjem nezdrave hrane koja vam zapravo uopće nije potrebna!

Foto: Unsplash, Instagram 
Objavljeno: 26.12.2018. u 00:00
Tagovi: prehrana, hrana

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p