DIZAJN I ARHITEKTURA

Zavirite u stan smješten u središtu Zagreba koji osvaja na prvu

Makeover koji je stanu vratio šarm i eleganciju!

Koliko puta ste šetali gradom razmišljajući o tome što se krije iza starih zidina brojnih stambenih zgrada? Moramo priznati kako stanovi u samom centru grada Zagreba izgledaju veoma privlačno za njihovo istraživanje, pa će vašu znatiželju sigurno zadovoljiti pogled na novo opremljeni stan koji je nekoć služio kao uredski prostor, a danas je simpatična oaza mira svojoj vlasnici!

Stanovi u zgradama koje se nalaze u samom centru Zagreba oduvijek su bili zanimljivi brojnim prolaznicima grada. Same zgrade su izgrađene još početkom prošloga stoljeća, pa su kao takve veliki izazov za brojne dizajnere i arhitekte. Veliki broj stanova ukrašavaju visoki stropovi, dugački hodnici, nestandardni vanjski i unutrašnji otvori te velike sobe posve nefunkcionalnog rasporeda, a iznimku ne predstavlja niti ovaj stan u koji vas pozivamo da zavirite!

Riječ je o prostranom stanu od 145 četvornih metara koji je nekoć služio kao uredski prostor, a koji se nalazi u jednoj od zavučenih, malih ulica. Sama pozicija stana je idealna za one koji vole život u centru grada jer se sve nalazi nadohvat ruke, a istovremeno nudi privatnost i tišinu, daleko od prometne gužve. Vlasnica stana je odlučila kompletno preurediti stan, a taj važan zadatak je povjerila studiju Mirjane Mikulec. Stan je trebalo prvo obnoviti, zatim modernizirati te ga tako prilagoditi zahtjevima vlasnice.

Ono što je u cijeloj renovaciji očuvano od starih elemenata je hrastov parket složen u riblju kost, ali s malim makeoverom u vidu brušenja i lakiranja. Kako su kombinacije starinskog štiha i modernih elemenata posebno interesantne, investitori su prilikom uređenja zadržali autentičnost samog prostora s retro komadima namještaja i detaljima poput štukatura, lampi i stilskih fotelja velikog volumena. Iako je objedinjavanje stana u jednu prostoriju izuzetno popularno u suvremenom stanovanju, prilikom renovacije ovog stana kuhinja je ostala zasebna prostorija zajedno s dnevnim boravkom i blagovaonicom te ih povezuju stara staklena vrata.

Kuhinja i kupaonica su doživjele prostorne preinake u kojima se kupaonica proširila u prostor hodnika, a kuhinja u kupaonicu. 'Kuhinja je tako postala veća i dobila je veliki kuhinjski otok jer vlasnica voli boraviti u kuhinji i rado kuha. Zato smo je i uredili u vintage stilu, da se unese toplina i prava atmosfera kakve su imale nekadašnje kuhinje. Ostale prostorije su ostale istih dimenzija. Budući da u stanu žive samo dvije osobe, nije bilo potrebe smanjivati ili pregrađivati prostor kako bi se dobilo više soba' ističe dizajnerica Mirjana Mikulec. Pored socijalne zone, stan se sastoji još od velikog ulaznog hodnika i spavaće sobe, garderobe, gostinjske sobe te male atrakcije – zimskog vrta! Interijer je obogaćen neutralnim bojama te prirodnim materijalima poput pamuka, baršuna, mramora i drva s vrlo decentnim i profinjenim uzorcima što je donijelo ugodu, eleganciju i bezvremenski štih u prostor stana te svakako jednu novu dimenziju ugodnog života!

Foto: Darko Mihalić
Objavljeno: 06.12.2018. u 13:36

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p