DIZAJN I ARHITEKTURA

Luminis Lamps svjetiljke osvojiti će vas na prvi pogled

Fantastičan spoj dekorativne i arhitektonske rasvjete

U industrijskoj zgradi s početka prošlog stoljeća, nedaleko poznatoga starog industrijskoga kompleksa Hartera, nalazi se radionica pedesetogodišnjeg Riječanina Martina Grubića. Električar po struci, Martin je dio svog radnoga vijeka proveo radeći na brodovima i u škverovima, a danas dizajnira svjetiljke Luminis Lamps koje krase hotele, restorane i poslovne prostore u zemlji i inozemstvu.

'Prije dvadeset godina sam stjecajem okolnosti otvorio trgovinu rasvjetnim tijelima i to me počelo sve više zanimati, shvatio da imam senzibilitet za oblikovanje', priča nam Martin dok prolazimo među metalnim elementima koji tek trebaju postati neke nove svjetiljke. U salonu među mnoštvom drugih primjeraka, ponosno pokazuje one koji su njegovih ruku djelo, elegantne, minimalističke svjetiljke koje se posve diskretno uklapaju u prostor kojeg osvjetljavaju, što vidimo na fotografijama dok nam pokazuje svoj katalog.

'Moje se lampe trenutno mogu vidjeti u restoranu luksuznog boutique hotela Bevanda u Opatiji, hotelu Materada i hostelu Papalina u Poreču, restoranima Conca d'oro u Rijeci i Bezdan 21 u Grudama', govori Martin ističući kako je svjetiljke isporučio i u Austriju, Rusiju, BiH i Srbiju. Na posljednjoj je Ambijenti osvojio čak dvije nagrade za najbolji dizajn proizvoda – nagradu novinara unutar Dizajn zone za svjetiljke Copper te nagradu Dizajn plus za Twenty-five suspension set rasvjetnih tijela.

Zanimljivo je kako lampe nastaju u suradnji s lokalnim riječkim majstorima, obrtnicima koji su također svoj zanat stjecali zahvaljujući riječkoj industriji. Lampe se uglavnom rade ručno, uz pomoć alata poput tokarskoga stroja, sve je ručni rad i kreira se po mjeri u smislu dimenzija i boja. Voli jednostavne forme, industrijski stil, a inspiraciju često pronalazi u starim katalozima iz pedesetih i šezdesetih godina. Iako su svjetiljke potpuno minimalističke forme, vrlo je važan odnos dimenzija, promjera i dužine svjetiljki, koji ih čini jedinstvenima, tvrdi Martin i dodaje kako se njegove svjetiljke mogu smjestiti negdje između dekorativne i arhitektonske rasvjete pa su primjerene gotovo svim vrstama interijera, a zbog svoje neutralne forme mogu se uklopiti i one moderne i u klasične.

Foto: PR
Objavljeno: 21.12.2018. u 14:23

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p